Witamina E
-
Funkcja:
- Silny antyoksydant chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Wspiera funkcje układu odpornościowego, zdrowie skóry i oczu.
-
Źródła:
- Oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy), orzechy, nasiona, zielone warzywa liściaste.
-
Objawy niedoboru:
- Suchość skóry, osłabienie mięśni, problemy neurologiczne (np. neuropatia).
- Zwiększona podatność na infekcje.
-
Objawy nadmiaru:
- Rzadkie przy naturalnym spożyciu, ale w przypadku wysokich dawek suplementów: ryzyko krwawień (upośledzenie krzepliwości krwi).
-
Zalecenia suplementacyjne:
- Naturalna witamina E (d-alfa-tokoferol). Dawki nie powinny przekraczać zalecanych norm.
-
Zalecenia dietetyczne:
- Dodanie do diety orzechów, pestek słonecznika, oliwy z oliwek.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
![](/libraries/images/1px.gif)
![](/libraries/images/1px.gif)